28/2/11

Ο σερίφης της Ζαχάρως που αγνοεί νόμους και κανόνες


Καταδικαστικές αποφάσεις, παραβάσεις και αυθαιρεσίες καθώς και μια σειρά από πορίσματα-«φωτιά» συνοδεύουν τον δήμαρχο Ζαχάρως κ. Πανταζή Χρονόπουλο, χωρίς όμως να μπορούν να τον πλήξουν. Ποιος είναι άραγε ο ισχυρός άνδρας της Ζαχάρως που αγνοεί νόμους και κανόνες και από πού αντλεί αυτή τη δύναμη;
Αλώβητος και ισχυρός παραμένει ο δήμαρχος Ζαχάρως, κ. Χρονόπουλος, παρά τις καταδικαστικές αποφάσεις για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση και το πόρισμα-«κόλαφο» της Διεύθυνσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Ηλείας για μια σειρά παραβιάσεων και αυθαιρεσιών. Φαίνεται μάλιστα πως για τον αιρετό άρχοντα της Ζαχάρως δεν έχει ισχύ ούτε ο Κώδικας δήμων και κοινοτήτων, μια και ενώ θα έπρεπε να τεθεί από το 2006 σε κατάσταση αργίας, ώσπου να βγει τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ο κ. Χρονόπουλος εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του. Σύμφωνα άλλωστε και με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο δήμαρχος Ζαχάρως καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών καθώς «χειρίστηκε παράνομα το θέμα της σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου με 4 άτομα για τις ανάγκες λειτουργίας του ΚΕΠ Ζαχάρως. Συγκεκριμένα, ενώ δεν είχε τη διακριτική ευχέρεια να προσλάβει αποφοίτους ΔΕ παρά μόνο εν ελλείψει ΠΕ ή ΤΕ, εν τούτοις παρέκαμψε τη νομιμότητα και εξέδωσε την 38/03 απόφασή του προσλαμβάνοντας έναν ΠΕ και 3 ΔΕ η οποία ακυρώθηκε εν μέρει από την επιτροπή του άρθρου 18... Με την υπ αριθμ. 11131.8/18.6.04 πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου καταλογίσθηκε σε βάρος του δημάρχου το ποσό των 21.120 ευρώ».
Σχετικά μάλιστα με το θέμα ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Σπύρος Σπυρίδων, αναφέρει λακωνικά ότι «Υπάρχουν πράγματι κάποιες παρατυπίες στον Δήμο Ζαχάρως, τις οποίες και εξετάζουμε».
Το θέμα όμως που προκύπτει είναι ότι σύμφωνα με τον Κώδικα δήμων και κοινοτήτων, ο δήμαρχος θα έπρεπε να τεθεί σε αργία αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Πατρών. 
Τι απαντά γι’ αυτό η Περιφέρεια; «Ο δήμαρχος παραμένει στη θέση του και ας καταδικάστηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν έβλαψε οικονομικά τον δήμο αλλά τον εαυτό του».
Από την άλλη όμως ο κ. Χρονόπουλος, φανερώνοντας ανοιχτά ότι δεν επηρεάζεται από δικαστικές αποφάσεις, απαντά: «Δεν φοβάμαι κανέναν. Είμαι σε όλα καθαρός. Ενδιαφέρομαι μόνο για το καλό του τόπου μου και δεν έχω βάλει δραχμή στην τσέπη μου. Αυτές οι παρατυπίες θα πρέπει να ξέρετε ότι παραγράφονται μετά την παρέλευση της τριετίας».
Ποιος είναι λοιπόν ο κ. Χρονόπουλος που, όπως φαίνεται, ξεπερνά με άνεση καταδικαστικές αποφάσεις και αγνοεί τους νόμους;
Πρόκειται για έναν πρώην αστυνομικό, ο οποίος μπήκε στην υπηρεσία του Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Εγινε όμως γνωστός στο Πανελλήνιο όταν ο Χρήστος Μαυρίκης, κατηγορούμενος το 1989 για την υπόθεση των υποκλοπών, δήλωσε πως το μεγάλο τμήμα του υλικού από τις υποκλοπές το κρατά καλά φυλαγμένο ο φίλος του Πανταζής Χρονόπουλος. Σε αυτή τη δήλωση του Μαυρίκη, σύμφωνα με πολλούς, κρύβεται η δύναμη του Χρονόπουλου, μια και -όπως αναφέρουν- «αν στ’ αλήθεια κρατά υλικό από τις υποκλοπές πολιτικών, τότε κρατά και πολλούς πολιτικούς».
http://www.protothema.gr/environment/article/?aid=1266

Δεν υπάρχουν σχόλια: